ossi szerint a világ

Véleménye mindenkinek van, még nekem is.

ossi szerint a világ

Véleménye mindenkinek van, még nekem is.

Meglepetés aloldal

Diétánál három kérdés köré szerveződik az ember élete:

  1. és holnap akkor mit egyek?
  2. ne má’, nincs valami más?
  3. már megint erre kell elcsesznem egy csomó időt?

Évek alatt, olyan recepteket gyűjtöttem, aminél az volt a szempont, hogy

  • Különösebb macera nélkül be lehessen szerezni az alapanyagokat,
  • Egészséges legyen, és szénhidrátcsökkentett diétába is beilleszthető, és
  • Sok zöldség legyen benne.
  • Illetve viszonylag rövid idő alatt, 2-3 napi adagot is meg lehessen főzni,
  • vagy ha a teljes elkészítési idő hosszabb is, maga a pepecselés ne tartson sokáig.
  • Ha esetleg mégis sokáig tart, akkor legalább befektetés legyen abba, hogy később spóroljak vele időt.
  • És mindezek mellett és felett: legyen elég változatos.

A legutolsó azért fontos, mert a természet úgy ösztönöz minket változatos étkezésre, hogy valahányszor új ízekkel találkozunk, azt a szervezetünk dopaminnal jutalmazza. (Hát még ha az csípős is.) A dopamintól pedig vidámak és motiváltak leszünk. Viszont minél gyakrabban találkozunk ugyanazzal az élelmiszerrel, úgy csökken a válaszként termelt dopamin szintje. Persze, nem kell mindig szokatlanul új, de időnként rendkívül jól tud esni. (Például, akkor, amikor ahhoz próbálunk hozzászokni hogy a szervezetünknek valójában kisebb adag kajára van szüksége mint amennyihez hozzászoktunk.)

Ezek a receptek eddig egy már-megint-hova-a-retekbe-tettem típusú receptes füzetben ültek, vagy egy-egy ezen-a-káoszon-már-nem-lehet-kiigazodni jellegű post-iten lógtak a hűtő oldalán. És most úgy döntöttem, hogy felteszem és akkor most már mindig könnyen megtalálom majd. Sőt, könnyen meg is tudom mutatni másoknak, ha akarom.

És a link előtt még fontos:

  1. A receptek úgy jöttek össze, hogy valahol megláttam, felírtam, kipróbáltam, ha bejött, leírtam. Amit nem úgy neveztem el, hogy XY-é, arról már halvány lila gőzöm sincs hogy kié. De szívesen beírom hogy kié, meg meghivatkozom, stb. Vagy ha az számít, akkor le is szedem.
  2. A receptes oldal elsősorban személyes használatra készült, ezért nem publikus, de igazából nem is titkos. Ezért nincs a linkje a fejlécben. A mostani bejegyzésen túl, úgy lehet hozzájutni hogy én megosztom valakivel, vagy valaki, akivel megosztottam, megmutatta másnak is, esetleg, valamelyik keresőmotor felkapta és felajánlotta.
  3. Azért majd olvasd el ott is, amit írtam. 🙂 Köszi!

És akkor tádámm, a link:

Kedvenc receptjeim

Facebook
Twitter
LinkedIn